פינוי דירה לקראת מעבר לבית אבות
ההחלטה על מעבר לבית אבות היא החלטה לא פשוטה. מצד אחד המעבר מאפשר לקשיש את העזרה והחברה לה הוא זקוק, ומצד שני עליו להיפרד מהדירה ששימשה לו כבית זמן רב ולוותר במידה רבה על המרחב הפרטי שלו. הפרידה מהדירה מהווה קושי רגשי משמעותי, אך גם פיזי בשל התהליך הכרוך בפינוי הדירה.
תהליך פינוי הדירה
התהליך של מעבר דירה קשה גם לצעירים, לא כל שכן לקשישים. כשמדובר במעבר לבית אבות התהליך מורכב עוד יותר כי במקרה הזה בדרך כלל אין מקום לכל הציוד בבית האבות וצריך לוותר על חלק ניכר ממנו. מסיבה זו מיון החפצים הוא ארוך ומשמעותי יותר, ואם מוסיפים לעניין את הקושי הפיזי והנפשי של הקשיש הרי שהוא מוכרח לקבל סיוע רציני.
אם בני משפחתו וקרוביו של הקשיש יכולים לסייע מה טוב, אך לא תמיד יש להם את הזמן והיכולת לעזור. מה גם שהתהליך יכול להיות קשה רגשית גם עבורם, שכן לעתים מדובר בדירה שבה גדלו וקשה להם להיפרד ממנה. מסיבות אלה הוקמו חברות שתפקידן לסייע לקשישים בפינוי דירה לקראת מעבר לבית אבות.
מהי חברה לפינוי דירה?
חברה לפינוי דירה היא חברה מקצועית העוזרת לקשיש בכל הכרוך בתהליך פינוי הדירה: מיון החפצים, אריזה, הובלת הציוד ליעדים השונים, פריקת החפצים, סידור הדירה לאחר עזיבת הקשיש, ניקיון הדירה וצביעתה ועוד. לא כל החברות מציעות גם שירותי הובלה ופריקת החפצים בבית האבות וצריך לבדוק עם כל חברה אלו שירותים היא מציעה. כמו כן לעתים הקשיש ומשפחתו יעדיפו לבצע בעצמם חלק מהפעולות בתהליך הפינוי כמו מיון החפצים האישיים ויבקשו מהחברה לטפל רק באריזה ובשינוע הציוד.
ישנן חברות שבמקום לקבל תשלום עבור השרות של פינוי הדירה יבקשו לקבל את הציוד שאינו נלקח לבית האבות. במקרה זה משפחת הקשיש תוכל לחסוך כסף וגם לחסוך לעצמה התעסקות עם מכירת או מסירת ציוד. כשבוחרים חברה לפינוי דירה כדאי לבחור בחברה מקצועית עם ניסיון בפינוי דירות של קשישים כי היא בדרך כלל תדע להיות רגישה וקשובה לקושי הרגשי של הקשיש ובני משפחתו.
סידור הבית – מה עושים עם הציוד?
בשלב זה של מעבר לבית אבות כבר ברור שהקשיש לא יזדקק לכל הציוד הרב הנמצא בביתו. כאן צריך למיין את הציוד ולהחליט מה יעבור לבית האבות ומה לעשות עם שאר הציוד. החלוקה העיקרית של הציוד היא כדלהלן:
- ציוד שנשאר עם הקשיש בבית האבות – בגדים, כלי רחצה, תכשיטים, אלבומים ותמונות, מעט ספרים, ריהוט בסיסי וחפצים שחשוב לקשיש שיהיו עמו.
- מסירה לבני משפחה – לעתים בני המשפחה ירצו לקחת חלק מהציוד כמו אלבומים, תכשיטים, מכשירי חשמל, ציוד יקר ערך ומזכרות שונות.
- מיחזור – חלק מהציוד כבר אינו שימושי אך ניתן למיחזור וחבל להשליכו באשפה המרכזית. לדוגמה: בגדים, ריהוט ישן ורעוע, מוצרי חשמל במצב לא טוב, ספרים וכדומה.
- מכירה – ציוד שווה ערך במצב טוב ניתן למכור באתרי יד שנייה, לדוגמה: רהיטים, מוצרי חשמל, שטיחים וכן הלאה.
- מסירה לנזקקים – חלק מהציוד שלא ניתן למכור, למשל אם המצב שלו לא טוב אך הוא עדיין שימושי או שאין לו ביקוש לקנייה, אפשר למסור לנזקקים. למשל: בגדים במצב טוב, ספרים, רהיטים וכיוצא בזה.
- אשפה – ציוד שכבר אין מה לעשות עמו מיועד לאשפה, אך גם כאן צריך לדעת איך למיין ואיפה מותר לזרוק. חברה מקצועית מתמצאת בכך ודואגת לפינוי האשפה למקומות המיועדים.